Artikel

Utnyttja video i din content marketing

Kontakta oss! jul 11, 2016
Utnyttja video i din content marketing I synnerhet instruktioner fungerar bra i videoformat därför att man ofta söker efter dem på nätet. Därtill förbättrar videoklipp din synlighet i sökmotorer.

Så nu är det officiellt: människan har en ännu kortare koncentrationsförmåga än en guldfisk*. Människor som jobbar inom marknadsföring och kommunikation har troligtvis märkt att det har blivit allt svårare att fästa läsarnas uppmärksamhet: man skummar igenom texter och bestämmer sig för att dela bilder på ett ögonblick.

Videoklipp är dock någonting som vi fortfarande orkar koncentrera oss på. Här få du 10 statistiska och 10 praktiska skäl till att börja dra nytta av videocontent i din kommunikation samt en rad tips på hur man kommer igång med det.

10 statistiska skäl till att börja skapa videocontent:

 1. *Människans koncentrationsförmåga har minskat från 12 sekunder (år 2000) till 8,25 sekunder. Däremot är guldfiskens genomsnittliga koncentrationsförmåga ca 9 sekunder. (Statisticbrain)
 2. Emellertid medger 61 % av svenskar att de koncentrerar sig helt när de tittar på videocontent (Google Consumer).
 3. 20 % av svenskar tittar på videoklipp med sin mobil dagligen och 32 % varje vecka (Google Consumer).
 4. YouTube är den näst största sökmotorn i världen efter Google.
 5. Största delen av webbtrafiken består av video och andelen ökar ständigt (Cisco Visual Networking Index).
 6. 59 % av seniorchefer tittar hellre på en video än läser en artikel om ämnet (Forbes Insight).
 7. Videoklipp på webbsidor ökar konversionen med 80 % (Eyeviewdigital).
 8. 73 % av konsumenter köper produkten med större sannolikhet om de har sett en video om den (ReelSEO).
 9. Antal öppningar ökade med 58 % när man klart och tydligt berättade om en video i nyhetsbrevet (Vinyard).
 10. Största delen av ditt publik är troligtvis visuella inlärare och visualitet kan hjälpa även andra att komma ihåg ditt content bättre (bl.a. 3M Group).

10 praktiska skäl till att ta video med i contentkalendern:

 1. Det kan vara att inte många företag i din bransch drar nytta av video i sin content marketing: skilj dig från konkurrenterna.
 2. Man kan börja videomarknadsföringen med små steg och relativt små investeringar.
 3. Hjärnan är programmerad att följa och komma ihåg historier – videoklipp för sin del är bra verktyg för att berätta historier.
 4. Människor är inte så intresserade av företaget i sig utan människorna bakom det – det är lätt att lyfta fram människor i videoklipp.
 5. Videocontent förstärker ditt varumärke på nätet.
 6. I synnerhet instruktioner fungerar bra i videoformat därför att man ofta söker efter dem på nätet.
 7. Videoklipp förbättrar din synlighet i sökmotorer.
 8. Annonsering i videoklipp t.ex. på Youtube är billigt – och effektivt.
 9. Man brukar dela videoklipp hellre än artiklar i sociala medier.
 10. Video är en mer personlig kanal jämfört med andra medier.

Så här kommer du igång:

 • Du behöver inte vara van vid att framträda eller i en fin studio för att kunna spela huvudrollen i ditt videocontent. Det räcker att du är expert i din egen bransch och att du visar din expertis inför kameran. Du kan filma i princip var som helst, till exempel i ditt eget arbetsrum.
 • Man behöver inte investera mycket i video- och audioutrustning i första början. De flesta videokameror och även mobiler kan användas för att skapa professionellt videocontent. Därtill kan man hitta billiga eller helt kostnadsfria editeringsprogram som är lätta att använda.
 • Det lönar sig inte att improvisera. Det tar sin tid – och skickliga skribenter – att skapa ett bra manus till en video.
 • Skapa serier som är lätta att upprepa. Du kan filma till exempel korta videohälsningar från enstaka medarbetare och publicera dem en åt gången eller så kan du publicera veckans videotips varje måndag. Ladda upp längre videoklipp på Youtube och dela kortare på Instagram.
 • Framträd i olika evenemang och delta i paneler i egenskap av expert. Filma ditt framträdande. Därefter gäller det att dela, dela, dela.
 • Uppmuntra dina medarbetare att ta bilder eller video om sin vardag och publicera dem på Instagram eller Facebook. Kom ihåg att belöna de bästa klippen.
 • Du kan filma videoinstruktioner om dina produkter genom att spela in vad som händer på skärmen med ett Screen Recorder -program, eller så kan du helt enkelt ta en video där du presenterar din produkt.
 • Ta med kameran till mässor och dokumentera intressanta händelser.
 • Tänk efter vad du är bra på och filma en instruktionsvideo.
 • Tänk på vad dina kunder frågar dig oftast. Sen be någon av dina kolleger att intervjua dig om dessa ämnen. Dela upp svaren i enskilda videoklipp. Därefter kan du ladda upp klippen i olika videotjänster och dela dem vidare.
 • Dela ditt videocontent på flera olika medier så att den får så mycket synlighet som möjligt. Se till att dina videoklipp alltid har bra, informativa rubriker så att både din publik och sökmotorerna kan hitta ditt content.
 • Se till att det finns mycket annan information också i dina videoklipp: länk till dina webbsidor, call-to-action eller möjlighet att prenumerera på ditt nyhetsbrev.
 • Fråga dina kunder om de vill delta i dina videoklipp.

Till sist, här får du lite inspiration från Australien till att skapa din egen företagsvideo:

... och från Liana Technologies:

Utnyttjar du videoklipp i din e-postmarknadsföring? Kontakta oss för att få mer information om hur du skulle kunna dra nytta av video i din content marketing.

Kontakta oss


Källor:
Statisticsbrain: Attention Span Statistics
Google Consumer Barometer 
Cisco Visual Networking Index: Forecast and Methodology, 2014-2019 White Paper
Forbes Insight: Video in the C-Suite - Executives Embracethe Non-Text Web
Eyeviewdigital: Making Video Accountable 
ReelSEO: 73% of Consumers More Likely to Make a Purchase After Wathching a Video
Vinyard: How ClearFit Combines Video and Marketo for More Clicks and Customers
3M Group, (D. R. Vogel, G. W. Dickson & J. A. Lehman): Persuasion and the Role of Visual

Var den här artikeln intressant?

Prenumerera på vårt månatliga nyhetsbrev för att få de senaste intressanta artiklarna i din egen inbox.

Prenumerera på nyhetsbrev

Kommentera artikeln

Fler artiklar

Fast i gamla hjulspår? 6 + 5 Tips på hur du kan ge nytt liv åt dina nyhetsbrev

Oavsett vilket som är ditt kompetensområde kan du hitta innehåll för dina nyhetsbrev inom din bransch, från din personal, dina kunder och andra intressenter. Syftet bör vara att få dina läsare att interagera med din organisation.

Läs mer

Webbplats tillgänglighet är bra för alla

Tillgänglighet på webbplatser betyder mer eller mindre samma sak som tillgänglighet i en fysisk miljö. Inget av dem går att lösa med ett magiskt knep så som en ramp eller kontrastknapp. Tillgänglighet är en mångfacetterad fråga som bör uppmärksammas.

Läs mer

Hur man gör ett webinarie – 9 Tips för en lyckad start [+Checklista]

Webinarier gör det möjligt att ta upp aktuella ämnen, fokusera på dem vid en viss tidpunkt, interagera med tittare samt att spela in evenemanget för senare visning. Med vår checklista kan du säkerställa en framgångsrik start med dina webinarier.

Läs mer

Blogg SEO: 17 tips för att ranka din blogg högre på Google (med konkreta exempel)

Hur skapar du SEO-vänliga blogginlägg som placerar din webbplats på första sidan av Google? Läs våra praktiska SEO-tips.

Läs mer

Google Ads: 18 Tips hur man skriver en effektiv annonstext [+Infographic]

Vi har samlat de mest effektiva tipsen på hur man skriver annonstexter för Google och satt samman en infographic baserad på dem.

Läs mer