Gå till huvudinnehåll Gå till huvudmenyn Gå till sidfotmenyn

Marketing Automation i praktiken, del 1: Från små strömmar till kundupplevelse – viktig vardagsautomation

0
Marketing Automation i praktiken, del 1: Från små strömmar till kundupplevelse – viktig vardagsautomation
Dela

Tidigare delade vi fem metoder för marknadsföringsautomatisering som varje marknadsförare borde göra. Nu startar vi en serie artiklar som tar en djupare dykning i hur dessa fem användningsfall för marknadsföringsautomation bör utföras i praktiken.

Naturligtvis börjar vi serien med den första av de fem åtgärderna: automatisera grundläggande marknadsföringsbudskap. Genom att läsa den här artikeln kommer du att lära dig hur du använder marknadsföringsautomation för att automatisera grundläggande meddelanden i hela din organisation, vilket sparar tid och resurser i processen.

Så här automatiserar du e-postmarknadsföringsmeddelanden:

 1. Använd kontaktpunkter
 2. Tillhandahålla service i butiksnivå online
 3. Sikta på att överträffa förväntningarna
 4. Fånga uppmärksamheten och behåll den

1. Använd kontaktpunkter

Varje kontaktpunkt eller ögonblick när en kund interagerar med ditt företag är värdefull eftersom dessa kontaktpunkter utgör kundupplevelsen. Det bästa sättet att hitta möjligheter att utnyttja marknadsföringsautomatisering är att analysera kundens resa och avgöra när de behöver mest stöd och kommunikation under den resan.

Kundens väg till köp kan vara fragmenterad, men marknadsföringsautomation kan förenkla processen genom automatiserade grundbudskap.

Att skaffa en ny kund är känt för att vara betydligt dyrare än att behålla och vårda en befintlig kund. Detsamma gäller kommunikation. Många företag investerar en ansenlig summa pengar i reklam för att locka nya kunder och skapa kontaktpunkter.

Ibland, när vi försöker attrahera nya kunder, glömmer vi bort att kommunikation riktad till befintliga kunder ofta är både mer kostnadseffektiv och lönsam. Det är särskilt värt att använda marketing automation när man kommunicerar med befintliga kunder, eftersom en kund som redan har gjort ett köp är mer benägen att göra det igen. Du kan hitta fler tips om hur du automatiserar e-postmarknadsföringsmeddelanden för befintliga kunder i tredje stycket.

2. Tillhandahålla service i butiksnivå online

Automatiserade basmeddelanden syftar i första hand till att erbjuda utmärkt kundservice. Se därför onlinetjänster som en förlängning av din kundtjänst, liknande en fysisk butik med sina anställda. Överför dina tankar och iakttagelser från säljare till online genom att på liknande sätt automatisera grundläggande e-postmarknadsföringsmeddelanden.

Prova till exempel följande:

 • Välkomna prenumeranter på nyhetsbrevet.
 • Aktivera passiva kunder som inte har köpt på ett tag.
 • Skicka påminnelser om övergivna kundvagnar.
 • Tacka för köp och ge information om leveranstider och kundtjänstkontakter.
 • Tack för evenemangsregistreringar och ge praktiska evenemangsdetaljer.
 • Tack för evenemangets deltagande.
 • Begär feedback.
 • Meddela mottagarna att deras feedback har tagits emot och förklara hur den kommer att hanteras.
 • Tack för reservationer.

3. Sikta på att överträffa förväntningarna

Bra kundservice kan ta dig långt, men genom att sikta högre kan du överträffa kundens förväntningar och till och med glatt överraska dem. Du kan skräddarsy automatiska meddelanden baserat på användarens tillhandahållna information, beteende och behov. Genom att överväga dina kunders behov automatiserar du inte bara grundläggande marknadsföringsmeddelanden utan levererar också personligt anpassat e-postmarknadsföringsinnehåll som bättre resonerar med mottagarens intressen.

Överväg dessa metoder för att engagera dina kunder:

 • Kom ihåg deras födelsedag.
 • Tacka dem på årsdagen av deras kundrelation.
 • Rekommendera ytterligare produkter som du verkligen tror att kunden kommer att gilla.
 • Ge användningstips eller rekommendera ytterligare tjänster.
 • Överraska dem med omtänksamma presenter.
 • Påminn dem om kommande evenemang.
 • Meddela dem om start av rabattförsäljning.
 • Påminn regelbundet köpande kunder (t.ex. användare av månadskontaktlinser) att det är dags att beställa om.

4. Fånga uppmärksamheten och behåll den

Det är lättare att få en kund att öppna ett födelsedagserbjudande än ett enkelt säljmeddelande. Fundera på vad som specifikt intresserar ditt företags kunder. När du har producerat övertygande innehåll och fångat deras uppmärksamhet, se till att ditt budskap innehåller mer: erbjuda kampanjer, ge tips och ytterligare tjänster, påminna om rabatterade försäljningar eller introducera nya butiker.

Marketing Automation-systemet hämtar information om kundernas födelsedag och skickar automatiskt ett gratulationsmeddelande som innehåller en rabattkod.

Kom dock ihåg att hålla huvudämnet i förgrunden. Om innehållet inte uppfyller kundens förväntningar kanske de inte öppnar dina meddelanden i framtiden.

Vad kommer härnäst?

Nu är du uppdaterad om hur du automatiserar e-postmarknadsföringsmeddelanden i din vardag med marknadsföringsautomation. I nästa del av artikelserien får du lära dig hur du förvandlar webbplatsbesökare till varma leads. Håll ögonen öppna!

Undrar du hur man automatiserar e-postmarknadsföring?

Med LianaAutomation kan du utföra effektiv marknadsföring vid rätt tidpunkt till rätt person. Vill du höra mer om hur marketing automation implementeras i praktiken? Våra experter kan guida dig och ge råd om de mest lämpliga marknadsföringsautomatiseringarna för ditt företag.

Fråga oss om marketing automation!

Dessa artiklar kan också intressera dig:

 •  Status för Marketing Automation 2023
 •  Marketing Automation & CRM – De största fördelarna och bästa praxis
 •  Varför ska du använda WhatsApp tillsammans med Marketing Automation?
Tyckte du om den här artikel?
Ge den en tumme upp!