Gå till huvudinnehåll Gå till huvudmenyn Gå till sidfotmenyn

När ska man välja WordPress? Styrkor, svagheter och vem plattformen passar bäst för

0
Illustration av en bärbar dator och två kvinnor som sitter framför den
Dela

Att välja en CMS-plattform kommer upp i varje webbplatsprojekt. Oavsett om du skapar en ny sajt eller omarbetar en gammal, så kommer du ofta på vilken plattform som passar dina behov bäst.

WordPress utvecklades ursprungligen för bloggare och växer i popularitet, med nästan 40 % av alla webbplatser som nu är byggda på det. WordPress växer snabbare än någon annan plattform, med en marknadsandel som ökar med cirka 1-4% varje år.

Men vad är anledningen till denna popularitet och varför väljer så många människor – från privatpersoner till stora organisationer – att bygga sina webbplatser i WordPress? Och vilka utmaningar ska vi vara beredda på?

I den här artikeln kommer vi att titta på funktionerna, styrkorna och svagheterna hos världens mest populära CMS-plattform och för vilka behov den passar bäst.

WordPress styrkor

Ett enormt ekosystem

WordPress är ett system med öppen källkod, vilket innebär att alla kan ladda ner, installera och redigera det gratis. Den är också smidig att distribuera – den är praktiskt taget redo att användas så fort du installerar den.

WordPress-communityt inkluderar tiotusentals bidragsgivare som utvecklar och uppdaterar plug-ins som är kompatibla med plattformen, såsom marknadsföringsautomation och e-handelselement. Denna massiva utvecklarmarknad driver WordPress framåt hela tiden.

En stor och aktiv utvecklargemenskap

Det finns gott om WordPress-hjälp tillgänglig. Om du stöter på ett problem på din webbplats, oroa dig inte: någon har förmodligen redan löst det och du kommer att få support snabbt. Det finns många potentiella utvecklarpartner att välja mellan, så det finns också mycket att välja på.

Med en stor utvecklargemenskap är det enkelt att lägga ut underhåll, design och utveckling av WordPress-webbplatser på entreprenad. Å andra sidan, om du vill testa dina egna färdigheter, är webben full av riktlinjer och dokumentation för att stödja WordPress-utveckling.

Anpassningsmöjligheter, tillägg och skalbarhet

En av de främsta fördelarna med WordPress är dess mångsidighet och anpassningsbarhet – det erbjuder praktiskt taget obegränsade möjligheter till anpassning. Det finns ett stort utbud av tillägg och teman tillgängliga för publiceringssystemet, både gratis eller inte, så du kan enkelt välja från en rad alternativ för att anpassa din webbplats.

Låga utvecklingskostnader

Med noggrant utvalda tillägg kan du enkelt boosta ditt webbplatsprojekt och spara tid och pengar. Till exempel gör WooCommerce-tillägget det snabbt och enkelt att skapa en onlinebutik. När du väl har grunden för din webbplats på plats, till exempel byggd ovanpå ett färdigt tema, är det enkelt att utveckla din webbplats vidare.

WordPress svagheter

Dåligt underhåll utsätter din WordPress-webbplats för säkerhetsproblem

Öppen källkod har också sina nackdelar: WordPress är ett attraktivt mål för hackare, och i synnerhet föråldrade versioner och plug-ins är en risk för WordPress-sajter. Användningen av välkända och pålitliga plugin-program minskar sannolikheten för att bli attackerad. Det är därför det är absolut nödvändigt att arbeta med en pålitlig och kompetent WordPress-utvecklingspartner.

En djungel av tillägg

Tiotusentals plugins har utvecklats för WordPress-plattformen. Att använda och integrera rätt, pålitliga plugin-program kräver teknisk förståelse och kunskap bortom ytan. Alla tillägg fungerar inte med varandra, vilket kan bli ett problem till exempel när ett tillägg uppdateras. Skaffa bara de tillägg du behöver för att hålla ihop paletten: som en tumregel, skaffa ett tillägg för en användning.

Utbudet av värdtjänster

På grund av WordPresss popularitet finns det många olika leverantörer. Var försiktig när du väljer leverantör eller webbhotell: till exempel erbjuder de billigaste webbhotellen inte nödvändigtvis plattforms- eller plugin-uppgraderingar. Om du inte uppdaterar din webbplats kommer den att utsättas för säkerhetsproblem.

Variation av författare och byråer

Författarnas kompetensnivå och implementeringsmetoder kan variera kraftigt, vilket kräver att webbplatsägaren är medveten om problemen. Återigen, var uppmärksam på vilken typ av byrå du arbetar med för att utveckla sajten och kontrollera deras bakgrund innan du undertecknar några kontrakt.

När är WordPress det rätta valet?

WordPress är som bäst i situationer där innehållskraven på webbplatsen är relativt lätta och fokus ligger på det visuella. För småföretag, till exempel, är WordPress ett kostnadseffektivt alternativ eftersom det gör att webbplatser kan byggas med lätta, vanliga teman. I storskaliga implementeringar kan dock användbarhet och underhållsupplevelse bli lidande om sajten odlas hårt.

När nivån av sofistikering på en webbplats ökar, bör mer omfattande webbplattformar övervägas. Ett bra exempel är LianaCMS, som lämpar sig väl för storskaliga sajter tack vare sina tydliga verktyg för innehållshantering. LianaCMS lämpar sig bäst som en plattform för anpassade webbplatser, speciellt när det finns många produkter, innehåll och användargrupper.

I LianaCMS är det bekvämare att hantera användargrupper än i WordPress, eftersom det ger dig mer kontroll.
LianaCMS produktutveckling har riktats specifikt mot mer sofistikerade implementeringar.

Oavsett CMS kommer en anpassad webbplats att kosta mer än en webbplats med lätta tema.

Lianas hemsida för Eventilla är en anpassad WordPress-implementering. Anpassning innebär att webbplatsen har byggts med speciell funktionalitet och anpassning, såsom visuell design, snarare än att skapas ovanpå ett förbyggt tema.

Hur väljer du rätt webbplatspartner?

Din webbplats är ditt företags främsta marknadsföringskanal, så ta dig tid att hitta en lämplig partner och gör en noggrann jämförelse mellan flera leverantörer.

Låt oss säga att du har bestämt dig för att välja WordPress som din CMS-plattform. Bra! Du står återigen inför ett val: hur väljer du en partner som kommer att arbeta med dig och uppnå dina mål?

Att välja partner kan kompliceras av att det finns så många olika leverantörer i WordPress-utrymmet. Dessutom låter plattformen dig implementera samma sak på olika sätt: det är därför värt att ta reda på vilken typ av WordPress-policyer leverantören har på plats, när det gäller till exempel innehållshantering. Fråga dem också generellt om deras erfarenhet av olika implementeringar och be om referenser. Kom ihåg att priset sällan är den avgörande faktorn i webbplatsprojekt.

Utmaningarna med WordPress är överkomliga när du väljer en pålitlig partner. Du kan fråga direkt hur de övervinner de vanligaste WordPress-problemen. Var noga med att gå igenom grunderna också:

  • Vilken typ av supporttjänster erbjuder de?
  • Hur stor spelare är det?
  • Kommer du att kunna växa och utvecklas med din partner?
  • En bra webbplatspartner kommer att kunna föreslå de rätta lösningarna utifrån de mål du satt upp.

Om du har varit nöjd med din webbplatspartner är det ingen idé att byta. Å andra sidan, om din partner inte längre kan ge dig det du behöver, till exempel på grund av att dina mål har förändrats, kan det vara dags att överväga att leta efter en ny partner.

Webbplatsimplementeringar från Liana

WordPress webbplatsöverföringar (hosting)

Vi erbjuder en webbhotelltjänst, vilket innebär att vi tar kontroll över din befintliga WordPress-sajt. Vi underhåller och uppdaterar sidan och ger support och vidareutveckling. Överlåtelsen omfattar en kartläggning av sajtens innehåll och tillägg, samt en granskning och test av funktionalitet.

Tematiska implementeringar

Vi implementerar WordPress-webbplatser med hjälp av lätta temaimplementeringar. Vi har ett brett utbud av teman tillgängliga, så du kan välja det som passar dig bäst. Temaimplementationer är ett utmärkt val, särskilt när du vill ha en visuellt slående webbplats. Teman ger också möjlighet att skapa små e-handelsimplementeringar.

Skräddarsydda implementeringar

Vi skapar skräddarsydda implementeringar på både WordPress och LianaCMS-plattformar, beroende på användningsfallet och kundens behov och mål. Ett anpassat tema finns tillgängligt för WordPress, med grundläggande funktioner redo, på vilket det är enkelt att bygga en anpassad implementering. Anpassade implementeringar är ofta mer komplexa att implementera och därför dyrare än temaimplementeringar.

Planerar du att göra om webbsidan? Kontakta oss!

Read more to get inspired:

Tyckte du om den här artikel?
Ge den en tumme upp!

Kommentera

Kommentarer

Inga kommentarer