Gå till huvudinnehåll Gå till huvudmenyn Gå till sidfotmenyn

Vad är ChatGPT – En snabbguide för innehållsskapare

0
Vad är ChatGPT – En snabbguide för innehållsskapare
Dela

I slutet av november 2022 exploderade ett ämne på sociala medier: OpenAI, baserat i Kaliforniens Silicon Valley, släppte betaversionen av ChatGPT, en chattbaserad AI-app som genererar innehåll.

Människor som testade konversationer med ChatGPT märkte snabbt att även i beta-tillstånd, det vill säga utan slutlig utveckling och buggfixar, var verktyget redan mycket avancerat och förvånansvärt korrekt även i de svårare språkområdena – som finska.

På mindre än en vecka hade ChatGPT lockat mer än en miljon användare att chatta med AI-boten. Som jämförelse bröt Twitter en miljon användarbarriären på två år, Spotify på fem månader. För ChatGPT tog det fem dagar.

Vad gör ChatGPT?

ChatGPT är designat för att svara på chattmeddelanden med mänskliga svar som faktiskt genereras av algoritmer. Till exempel kan en ChatGPT-användare be AI:n att skriva en uppsats, dikt, låt eller manus om ett specifikt ämne, eller till och med översätta eller sammanfatta en text.

Den kan också svara på frågor om ett brett spektrum av ämnen eller lösa kodningsproblem (denna funktion är dock inte riktigt på nivån för textgenerering ännu, enligt användarna.)

ChatGPT är dock inte en sökmotor: den listar inte all tillgänglig information om ett visst ämne i olika sökresultat utan svarar snarare på en fråga eller förfrågan om ämnet på ett konversationssätt. Den kan därför inkludera mycket information kring ett visst ämne i texten den ger, till exempel historien om en viss plats eller möjligheterna att spendera tid på en viss destination.

Så här förklarar OpenAI sitt underliggande syfte på sin webbplats: "OpenAI är ett företag fokuserat på forskning och användning av artificiell intelligens. Vårt uppdrag är att säkerställa att AI gynnar hela mänskligheten." Företaget står också bakom DALL-E 2, programvaran som genererar bilder med hjälp av AI. Företaget grundades av Elon Musk, en kontroversiell affärsman som lämnade OpenAI på grund av oenighet om dess utveckling.

OpenAI:s tillkännagivande om att gynna hela mänskligheten var starkt kopplat till dess tidiga ideella ideologi, men tonen har ändrats sedan dess. DALL-E 2 debiterar $0,02 per 1024×1024 bild om mer än 15 AI-genererade bilder laddas ner per månad. Huvudbilden i den här artikeln skapades som ett "samarbete" mellan ChatGPT och DALL-E 2: bildprompten skrevs av ChatGPT för "en artikel om AI och chatbots" och matades in i DALL-E 2.

Chatboten är gratis att använda i detta skede, men detta kommer mycket troligt att förändras när vi går från beta. Kostnaderna för att driva koden är gigantiska, enligt Sam Altman, vd för OpenAI. En viss lättnad för denna fråga är den miljard dollar som Microsoft har investerat i OpenAI och utvecklingsarbetet på Microsofts Azure-plattform och AI.

Microsoft har redan försökt lyckan självständigt med AI-bots tidigare. Företaget erbjöd användarna en bot som heter Tay 2016, men troll på Twitter, som roade sig själva genom att skapa kaos, lärde boten att använda hatretorik i sina svar på mindre än 24 timmar och boten blev avskaffad. Meta lanserade BlenderBot3 i augusti 2022, men det mötte Tays öde mycket kort därefter när samma armé av troll lärde den att sprida desinformation och hatpropaganda.

Hur kan OpenAI undvika ödet för tidigare botar? ChatGPT har använt Moderation API – ett AI-baserat övervakningssystem som är utbildat för att hjälpa utvecklare att avgöra om språket som används bryter mot OpenAI:s innehållspolicy. Detta, åtminstone i teorin och för det mesta, förhindrar spridning av farlig eller olaglig information via ChatGPT. Men för att täcka ryggen, erkänner OpenAI att moderering kan misslyckas i vissa situationer och är inte 100% korrekt.

Vad betyder populariteten för AI-genererat innehåll för professionella skribenter?

Naturligtvis undrar många innehållsleverantörer vad den enorma förbättringen av kvaliteten på AI-genererat innehåll jämfört med tidigare leverantörer innebär för att fortsätta sitt eget arbete. Några av artiklarna om nya AI-applikationer är provocerande, om inte apokalyptiska, för det mänskliga sinnets arbete.

Några av berättelserna målar antingen en negativ eller positiv bild av hur AI-genererat material har potential att göra jobbet som arkitekt, musiker och VD. Sådana idéer kan utmanas som utopiska från början.

ChatGPT kan vara avancerat, men dess utvecklare är den första att berätta för oss att materialet som den producerar aldrig kommer att vara felfritt. Text kan vara begriplig, grammatiskt korrekt och något vettig och ändå vara meningslös i sitt sammanhang. Det finns en stor risk om du blint börjar tro att AI kommer att producera en perfekt felfri och sammanhängande text.

Många AI-motorer som producerar långa texter kommer efter en viss tid att börja återvinna samma innehåll i en annan ordning, vilket gör texten, samtidigt som den är grammatiskt korrekt och förnuftig, repetitiv och monoton. I vissa fall gör denna innehållsåtervinning också att texten urartar och faktafel börjar spridas. Sammanhanget är alltså korrekt, men det repetitiva innehållet mattar texten.

Det är också värt att ha i åtanke att åtminstone för betaversionen sträcker sig tidsspannet för datamängden till slutet av 2021. Så när du frågar boten om händelser under 2022 är svaret ungefär som "Jag har inte hört av en sådan händelse, så jag kan tyvärr inte svara”.

Kanske är den bakomliggande tanken att om databasen är Internet, kan man blint lita på innehållet på Internet? Svaret är ett rungande "nej".

Hur kan en innehållsproducent verkligen dra nytta av AI?

Bara ett tiominuterstest med ChatGPT-betan visar att vi har något fantastiskt i våra händer – om inte revolutionerande när det gäller innehållsproduktion, så åtminstone informativt och underhållande.

Den största fördelen är att det är lätt att producera innehåll. Du kan instruera ChatGPT att göra en lista över till exempel fördelarna med marknadsföringsautomation och använda den som grund för ett blogginlägg.

Att hjälpa och stödja enkla skrivuppgifter kan också vara en framtida fördel med AI i innehållsproduktion. Enkla skrivuppgifter kan inkludera idéer om innehållet i ett blogginlägg kring ett specifikt ämne, stycken för ett pressmeddelande och ord och fraser för sökmotoroptimering.

Användningsområden för marknadsförare och kommunikatörer:

Men i exemplen som ges bör man komma ihåg att till exempel vid insamling av data för extrem personalisering är frågan inte vad som kan göras, utan vad som är tillåtet att göra. Apple och Google har redan tagit egna initiativ för att ta bort tredjepartscookies och det kommer utan tvekan att finnas fler regler och lagar som stödjer dataskydd i framtiden.

Slutligen måste vi naturligtvis fråga ChatGPT-boten själv hur den, i ljuset av all information den innehåller, ser på framtiden för AI och innehållsskapande.

Till och med AI själv tar upp en mycket viktig punkt i sitt svar: "copywriters tar med en unik uppsättning färdigheter till bordet, inklusive kreativitet, empati och förmågan att få kontakt med sin publik på en känslomässig nivå".

Kreativitet och empati är något som maskingenererad text kan simulera genom att cirkulera genom enorma mängder data, men mänskligt tänkande och mänsklig upplevelsebaserad kreativitet kommer alltid att vara nödvändiga för att förstå och förklara världen.

Även om AI kan vara en bra hjälpare, är den ingen ersättning för mänsklig assistans inom marknadsföring och kommunikation. Vi erbjuder ett fullservicepartnerskap för digital marknadsföring och våra proffs hjälper till med uppgifter som sökmotoroptimering och marketing automation.

Upptäck våra tjänster

Fanni Mäki
Communications Specialist

Fler intressanta ämnen